Джо Байдън е одобрил доставката на ATACMS за Украйна още преди посещението на Зеленски

Това съобщи американското издание The New Yorker

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: 24tv.ua

Джо Байдън е взел решение за доставката на оперативно-тактически ракетни системи ATACMS в Украйна още преди посещението на украинския президент Володимир Зеленски в страната, съобщи американското издание The New Yorker.

 

"През септември, малко преди Зеленски да направи второто си посещение във Вашингтон след инвазията, Байдън одобри изпращането на ATACMS в Украйна след почти година съпротива срещу идеята", се казва в материала.

 

Отбелязва се, че междувременно американски официални лица са провели два кръга официални преговори с Украйна относно условията на меморандума за разбирателство.

 

Бивш служител заяви пред изданието, че до декември 2022 г. съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан се е опитвал да принуди президента да окаже натиск върху руснаците.

 

"Той попита защо поне не кажем, че ще изпратим ATACMS, ако вие (руснаците, бел. ред.) не спрете да обстрелвате украински градове?", разказва източникът.

 

Твърди се, че Съливан е изтъквал този аргумент поне шест месеца, но Байдън не е бил склонен да разреши доставките.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени