Джо Байдън: Кибератаки могат да въвлекат САЩ в реална война с велика сила

Кибератаките Вашингтон вижда като нарастващи заплахи, породени от Китай и Русия

Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън Източник: The White House

Президентът Джо Байдън предупреди, че ако САЩ се окажат в "истинска война с размяна на удари" с "велика сила", това може да е резултат от значителни кибератаки срещу страната, подчертавайки това, което Вашингтон вижда като нарастващи заплахи, породени от Китай и Русия, съобщава Ройтерс.

 

Киберсигурността е на върха на дневния ред за администрацията на Байдън след поредица от атаки срещу субекти като компанията за управление на мрежи SolarWinds, компанията Colonial Pipeline, месопреработвателната компания JBS и софтуерната компания Kaseya, което удари САЩ далеч отвъд от просто само хакнати компании. Някои от атаките засегнаха доставките на гориво и храна в различни части на САЩ.

 

"Мисля, че е повече от вероятно да свършим с война - истинска война с размяна на удари с велика сила - това ще бъде заради кибер пробиви с големи последици и те нарастват експоненциално, тези възможностите", каза Байдън при посещение в кабинета на директора на националното разузнаване (ODNI). По време на срещата на високо равнище на 16 юни в Женева между Байдън и руския президент Владимир Путин, Байдън сподели списък с критична инфраструктура, която САЩ смята за забранена. Оттогава висши членове на екипа за национална сигурност на администрацията на Байдън поддържат постоянен контакт със старши членове на Кремъл във връзка с кибератаки срещу САЩ, заяви Белият дом.

 

Байдън също така изтъкна заплахите, породени от Китай, като се позова на президента Си Дзинпин като "смъртоносно ревностен да стане най-мощната военна сила в света, както и най-голямата и най-известна икономика в света до средата на 2040-те години". По време на речта си пред около 120 служители на ODNI и висши ръководни служители, Байдън благодари на членовете на американските разузнавателни агенции, подчерта доверието си в работата, която вършат и каза, че няма да упражнява политически натиск върху тях. ODNI ръководи 17 разузнавателни организации в САЩ.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени