Джо Байдън неуморим в лансирането на трансджендъри - този път в армията

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник изпълнителна заповед за отмяна на забраната на предшественика му транссексуални хора да служат в американската армията, съобщава Ройтерс

Джо Байдън неуморим в лансирането на трансджендъри - този път в армията
Джо Байдън неуморим в лансирането на трансджендъри - този път в армията Източник: Twitter

Решението беше широко очаквано предвид острата критика на Джо Байдън срещу тази забрана, докато новоназначеният му министър на отбраната Лойд Остин също сподели подкрепата си за отмяна на наложената от Тръмп забрана.
"Ако сте в състояние и сте квалифицирани и можете да поддържате стандартите, трябва да ви бъде разрешено да служите и можете да очаквате, че аз ще подкрепям това през цялото време", каза Остин преди дни пред американските сенатори.

Джо Байдън неуморим в лансирането на трансджендъри - този път в армията`
Джо Байдън неуморим в лансирането на трансджендъри - този път в армията

Забраната, която президентът Доналд Тръмп наложи върху възможността трансджендъри да служат в армията, започна с негов туит през лятото на 2017 г. По-късно тази забрана официално бе потвърдена от тогавашния министър на отбраната Джеймс Матис. Тя не позволяваше служба в армията на лицата, които са диагностицирани със състояние, известно като "полова дисфория". В забраната на Тръмп също така се уточняваше, че подобни индивиди могат да служат, но само ако го правят според пола, който им е определен при раждането.
През януари 2019 г. Върховният съд на САЩ остави в сила забраната на президента Доналд Тръмп трансджендъри да служат в армията. Решението предизвика яростно недоволство сред ЛГБТ-активистите.

Днешното решение на Байдън е в посока на изпълнение на негово ключово предизборно обещание, което му осигури огромна подкрепа от ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).
Преди седмица Байдън обяви, че е решил да номинира за зам.-министър на здравеопазването трансджендърът Рейчъл Ливайн - експерт по психиатрия и педиатрия. 

Източник: Reuters

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени