Джо Байдън обвини Конгреса на САЩ за украинското поражение в Авдеевка

Американският президент отново увери Зеленски в подкрепата на САЩ и подчерта спешната необходимост Конгресът да разреши нов пакет от помощ

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Twitter

Американският президент Джо Байдън обвини Конгреса на САЩ за вчерашното изтегляне на украинските войски от Авдеевка в Източна Украйна, като каза, че бездействието на Конгреса е довело до това поражение.

 

"Тази сутрин украинските военни бяха принудени да се изтеглят от Авдеевка, след като украинските войници трябваше да пестят боеприпасите поради намаляващите доставки в резултат на бездействието на Конгреса, което доведе до първия забележим напредък на Русия от месеци", обяви вчера Белият дом след телефонен разговор между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски.

 

Байдън отново увери Зеленски в подкрепата на САЩ и подчерта спешната необходимост Конгресът да разреши нов пакет от помощ за Украйна, съобщиха от Белия дом.

 

След дълги забавяния Сенатът наскоро одобри планове за нова помощ за Украйна на стойност около 60 милиарда долара. Одобрението в Камарата на представителите не е сигурно. Председателят на камарата – републиканецът Майк Джонсън, каза, че няма да внесе законопроекта за обсъждане.

 

Гласуване все още е теоретично възможно чрез сложен рядко използван процес, известен като петиция за освобождаване от отговорност, която може да придвижи законопроекта в Камарата на представителите.

 

Демократът Байдън многократно е призовавал Конгреса да действа. Белият дом наскоро предупреди за падането на Авдеевка и обвини бездействието на Конгреса за оттеглянето на украинските сили. 

 

Изтеглянето от града, за което се водиха битки от месеци, е пореден неуспех за украинската армия, която се защитава срещу Русия.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени