Джо Байдън подписа указ за санкциите срещу Русия

САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на "SolarWinds"

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: iStock

Американският президент Джо Байдън подписа указ за въвеждане на санкции срещу Русия, съобщи пресслужбата на Белият дом, цитирана от световните информационни агенции. Новите санкции на САЩ ще засегнат 6 руски компании, които според Вашингтон са отговорни за извършване на кибератаки. Вашингтон ще изгони 10 руски "разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие в американската страна".

 

Както заяви пред CNN Джейк Съливан, съветник на президента по въпросите на сигурността, става дума за "предоставянето на значим отговор, не за ескалиране на ситуацията". Мерките са в защита на американските интереси, подчерта Съливан и изтъкна, че предложението на Байдън за среща с Путин остава валидно.

 

Освен това САЩ забраняват на свои компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, ФНБ или Министерството на финансите на РФ. САЩ считат, че Русия е отговорна за кибератаката на "SolarWinds". Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу 16 организации и 16 физически лица, за които се твърди, че са свързани с намесата на Русия в изборите в САЩ.

 

Междувременно американският посланик в Москва бе привикан на разговор в руското Министерство на външните работи утре. "Разговорът ще е труден", предрече говорителката на министерството Мария Захарова.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени