Джо Байдън подписа закона за ленд-лийза за Украйна

Сенатът прие единодушно на 6 април закона за възстановяване на програмата за ленд-лийз, действала по времето на Втората световна войн

Джо Байдън подписа закона за ленд-лийза за Украйна
Джо Байдън подписа закона за ленд-лийза за Украйна Източник: White House

Американският президент Джо Байдън подписа тази вечер закона за ленд-лийза, който ще ускори изпращането на военна помощ за Украйна, съобщават световните информационни агенции. "Това е важно, това е наистина важно", каза Байдън по време на подписването.

 

В Овалния кабинет са били също вицепрезидентът Камала Харис, сенаторът демократ Бен Кардин, членът на Камарата на представителите Елиса Слоткин (ДП) и  Виктория Спартц от Републиканската партия. Спартц е първата в историята на Конгреса етническа украинка.

 

Сенатът прие единодушно на 6 април закона за възстановяване на програмата за ленд-лийз, действала по времето на Втората световна война. На 28 април Камарата на представителите я одобри - 417 конгресмени гласуваха за, 10 - против. След това законът бе пратен на Байдън. 
 
Пълното име на закона е Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 (Закон за ленд- лийза в защита на демокрацията на Украйна). В него се казва, че президентът на САЩ разрешава на правителството да дава под наем или с отстрочка в плащането средства за защита на Украйна, както и на други страни от Източна Европа, "засегнати от нахлуването на Руската федерация в Украйна", за да се помогне на тяхната отбранителна способност и да се защити населението от възможно нахлуване или продължаваща руска агресия. 

 

"Гласът на Америка" уточни, че Украйна не е длъжна да плаща веднага да техниката и въоръжението, тя ще получи отсрочка.  Според закона, президентът на САЩ трябва да спре ускорените доставки на оръжие 60 дни след влизане на закона в сила. 

 

The Washington Post подчертава, че законът не урежда искането на Байдън да предостави на Украйна помощ в размер на 33 милиарда долара. Сенатът и Долната Камара ще разгледат това искане идните седмици. 

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени