Джо Байдън с първа реч пред Конгреса

Планът за инвестиции на Байдън основателно предизвика настоятелната критика на републиканците, защото е  разхищаващ и с потенциал за огромна инфлация

Байдън в Конгреса
Байдън в Конгреса Източник: White House

"Америка отново тръгва напред", заяви днес президентът Джо Байдън в първата си реч пред двете камари на Конгреса, по случай първите сто дни от управлението си, съобщиха световните агенции.

"Сега – след само 100 дни – мога да се отчета пред страната: Америка отново тръгва напред, превръщайки опасността в перспектива, кризата – във възможност, а поражението – в сила", каза Байдън. Той изтъкна, че правителството му работи за връщане на доверието в демокрацията и показва, че може да постига резултати.

 

И за първи път в историята имаше две жени, застанали на подиума. Това са вицепрезидентът Камала Харис и председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, които чакаха да посрещнат президента в законодателната камара. Байдън отбеляза значението веднага след като зае позицията: "Госпожо председател, госпожо вицепрезидент", каза Байдън, и добави: "Никой президент не е казал тези думи от този подиум. Нито един президент не е казал тези думи. И беше време".

 

В речта си, често прекъсвана от аплодисменти, президентът демократ представи план за инвестиции за 2,3 трилиона долара, целящ създаването на милиони работни места за американците и осигуряване на икономически ръст за трилиони долари за много години напред. "И това потвърждава каквото винаги съм казвал: Уолстрийт не е изграждал нашата страна. Средната класа построи нашата страна, а профсъюзите изградиха средната класа", добави Байдън.

 

"Знам, че някои от вас се питат дали тези работни места са за вас. Вие се чувствате изоставени и забравени в една икономика, която бързо се променя", заяви президентът. Той увери, че почти 90% от работните места в инфраструктурата, предвидени в неговия план, представен миналия месец, "не изискват университетски дипломи".

 

Планът основателно предизвика настоятелната критика на републиканците, защото е  разхищаващ и с потенциал за огромна инфлация предвид нуждата от пускане на машината за печатане на долари. В речта си Байдън похвали ваксинационната кампания в САЩ като един от най-големите логистични успехи в историята на страната. "Над половината от възрастните са получили най-малко една доза от ваксината", а смъртните случаи сред възрастните хора спаднаха с 80%  от януари", изтъкна той. При все това, предупреди Байдън, предстои още много работа, докато бъде победен коронавируса.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени