Джо Байдън ще блокира военната помощ за Израел, ако няма помощ и за Украйна

Не можем да позволим на "Хамас" или Путин да победят, заяви министърът на отбраната Лойд Остин

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: White House

Президентът Джо Байдън може да наложи вето на пакета на републиканците в Конгреса за отделна помощ за Израел на стойност 14,3 млрд. долара, намекна съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби по време на брифинг. На 30 октомври новият председател на Конгреса Майк Джонсън  представи свой вариант за подкрепа на Израел, отделно от всякаква друга помощ.

 

"Ние бяхме много ясни колко много ни притеснява това предложение на републиканците и как то не отговаря на нуждите за нашата национална сигурност. Като Върховен главнокомандващ президентът никога няма да направи нищо, което не отговаря на нуждите на националната ни сигурност", заяви Кърби в отговор на журналистически въпрос.

 

Предложението на Джонсън е алтернатива на искането на президента, който през октомври внесе предложение за пакет на стойност 106 млрд. долара за подкрепа на националната сигурност. В него се включват пари за Израел, Украйна, Тихоокеанския регион и границата на САЩ с Мексико. Най-голямото перо в пакета е за Украйна - над 60 млрд. долара.

 

В Сената, където мнозинство имат демократите, също се обявиха против предложението на Джонсън за разделянето на помощта за Израел и Украйна. Лидерът на демократите Чък Шумър определи предложението като "неадекватно", а сенаторът републиканец Мич Макконъл настоя помощта за двете държави да бъде в един пакет.

 

Държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин бяха изслушани в Сената при дискусиите за подкрепата за Израел и Украйна.

"Както в Израел, така и в Украйна демокрациите се борят с безпощаден враг, който иска да ги унищожи. Не можем да позволим на "Хамас" или Путин да победят. Мога да ви гарантирам, че без нашата подкрепа Путин ще постигне успех", каза Остин пред сенаторите. Изслушването на Блинкен беше прекъснато от пропалестински поддръжници, които влязоха в залата, с искане да няма помощ за Израел.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени