Джо Байдън: Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан

Байдън каза още, че не би повторил грешки от миналото - САЩ да се бият в конфликт, който не е в техните интереси

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Pixabay
Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан. САЩ са предоставили на афганистанското правителство всичко нужно. Американските войници не може и не трябва да се бият и да умират във война, в която афганистанските сили нямат желание да воюват за себе си, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в телевизионно обръщение към нацията от Белия дом, съобщи Асошиейтед прес.
 
"С моя екип по националната сигурност наблюдаваме внимателно развитието на ситуацията в Афганистан", допълни Байдън. Той припомни как е започнала американската операция в Афганистан и подчерта, че целта ѝ е била борба с тероризма, а не изграждане на държава.
 
"Нещата се развиха по-бързо, отколкото очаквахме. Политическите лидери са се предали, а военните са отказали да се бият. Американските военни не бива да се бият и загиват във война, която самите афганистански сили отказват да водят. Щом те не се защитават, няма как още една година или по-сериозна американска намеса да промени нещата", посочи Джо Байдън. Байдън каза още, че не би повторил грешки от миналото - САЩ да се бият в конфликт, който не е в техните интереси.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени