Джо Байдън в Киев: Путин сгреши фатално - смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разделен

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с американския си колега Джо Байдън са обсъдили предоставянето на оръжия с голям обсег на Украйна

Джо Байдън и Володимир Зеленски
Джо Байдън и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че целта на посещението му в Киев е да потвърди непоколебимия ангажимент на Съединените щати към "демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна" - дни, преди да се навърши година от началото на пълномащабната непредизвикана война, започната от Русия срещу Украйна.

 

Американският лидер пристигна на необявено посещение в столицата на Украйна Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и високопоставени украински политици. Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е направил поредица от погрешни изчисления, преди да нареди нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

 

"Той смяташе, че Украйна е слаба и Западът е разделен. Мислеше, че може да издържи повече (от нас, бел. ред.). Но той сгреши фатално", посочи Байдън, цитиран от "Ню Йорк Таймс". "Путин разчиташе, че Западът ще се разколебае в подкрепата си (към Украйна, бел. ред.) и ще бъде разделен пред лицето на руската агресия. Мислеше си, че ще издържи повече от нас. Сега не смятам, че Путин вече мисли така", заяви американският президент.

 

Преди година, когато Русия започна войната, Путин обещаваше да превземе Киев за три дни. Вместо това, вече една година руският президент не смее да напусне своя бункер, а редица европейски и световни лидери посетиха Украйна и показаха своята подкрепа към нейната свобода и независимост.

 

САЩ-Украйна
САЩ-Украйна Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"През последната година Съединените щати изградиха коалиция от нации от Атлантическия до Тихия океан, за да помогнат за защитата на Украйна с безпрецедентна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа – и тази подкрепа ще продължи", заяви американският президент.

 

В речта си редом до президента Зеленски Джо Байдън похвали смелостта на Украйна по време на войната, като същевременно отбеляза, че е посетил Киев шест пъти, когато преди това е бил вицепрезидент.

 

"Знаех, че ще се върна", каза той. По време на посещението на американския президент в Киев звучаха сирените за въздушна тревога.

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че с американския си колега Джо Байдън са обсъдили предоставянето на оръжия с голям обсег на Украйна по време на днешното му изненадващо посещение в Киев, предаде агенция "Ройтерс". Байдън от своя страна съобщи, че Украйна ще получи нов пакет военна помощ за 500 милиона долара, който ще бъде обявен утре.

 

Джо Байдън и Володимир Зеленски
Джо Байдън и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Байдън определи като "черна нощ" ранните часове на 24 февруари, когато руската армия започна пълномащабна инвазия в Украйна. "Една година по-късно Украйна стои. Демокрацията устоя", каза Байдън.

 

Зеленски посочи, че "демократичният свят" трябва "да спечели тази историческа битка".

 

"Това е най-важното посещение в цялата история на отношенията между САЩ и Украйна", каза Зеленски и добави, че то "подчертава резултатите, които вече сме постигнали". "Днес нашите преговори бяха много ползотворни", каза още Зеленски.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени