Джо Байдън в париж: Путин няма да спре в Украйна, цяла Европа е заплашена

На пресконференция с френския президент Еманюел Макрон американският президент приветства спасяването на четирима заложници на Хамас от Израел

Еманюел Макрон и Джо Байдън
Еманюел Макрон и Джо Байдън Източник: Twitter

"Путин няма да спре до Украйна, цяла Европа е заплашена", заяви американският президент Джо Байдън, който пристигна в съботния ден във Франция, за да участва в церемониите за 80-годишнината от десанта в Нормандия.

 

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит посрещнаха Байдън и съпругата му Джил на Триумфалната арка в Париж в началото на визитата на американския лидер във Франция. Двамата президенти положиха венец на гроба на Незнайния войн, предаде Ройтерс.

 

По-късно двамата лидери разговаряха на терасата на Елисейския дворец. Войната в Украйна беше сред основните теми на срещата. На пресконференция с френския президент Еманюел Макрон американският президент приветства спасяването на четирима заложници на Хамас от Израел.

 

"Няма да спрем да работим, докато всички заложници не се върнат у дома и не бъде постигнато прекратяване на огъня", заяви Байдън. Франция и САЩ ще удвоят усилията си, за да избегнат ескалиране на ситуацията в Близкия изток, особено в Ливан, където е необходимо спешно да се намали напрежението между Израел и "Хизбула", каза на свой ред Макрон.

 

Френският президент заяви, че Париж и Вашингтон виждат и стратегия за ескалация от страна на Иран в региона и са решени да упражнят необходимия натиск, за да спрат тази тенденция.

 

Франция ще работи заедно със САЩ за "ресинхронизиране" на американската и европейската икономики, каза също Макрон и добави, че е повдигнал по време на разговорите си с президента Байдън и въпроса за американския закон за намаляване на инфлацията, станал повод за загриженост в Европа.

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени