Джордж У. Буш нарече "грешка" изтеглянето на НАТО от Афганистан

В интервюто си той отдава дължимото на "класата и достойнството" на Меркел

Джордж У. Буш
Джордж У. Буш Източник: Twitter

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш критикува днес изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан и го нарече "грешка", от която според него ще пострадат "афганистанските жени и девойки", предаде Франс прес. "Афганистанските жени и девойки ще страдат неописуемо. Това е грешка", възмути се в разговор с германската медия "Дойче веле" бившият президент, изпратил американски сили в Афганистан през есента на 2001 г., след атаките от 11 септември.

 

"Те просто ще бъдат изоставени и ще ги изтребят онези много жестоки хора, и заради това ми се къса сърцето", казва той в интервюто, дадено по случай посещение на Ангела Меркел във Вашингтон, предаде БТА. Според Буш германската канцлерка "има същото усещане като него". В интервюто си той отдава дължимото на "класата и достойнството" на Меркел, която ще напусне наесен канцлерския пост след 16 години начело на Германия. Утре канцлерката ще разговаря в Белия дом с президента демократ Джо Байдън.

 

Командващият американските сили и силите на НАТО в Афганистан генерал Остин Скот Милър се оттегли в понеделник от функциите си в рамките на окончателното изтегляне на чуждестранните войски от страната, където талибаните не престават да разширяват влиянието си. Това бе един от последните етапи преди окончателното изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан, което се очаква да приключи в края на август.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени