Джорджа Мелони: Ако Русия не беше нападнала Украйна, нямаше да има атака на "Хамас" срещу Израел

Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим, каза тя на пресконференция в Киев

Джорджа Мелони
Джорджа Мелони Източник: Twitter

Италианският премиер Джорджа Мелони предположи, че сегашната ескалация в Близкия изток може би нямаше да се случи, ако Русия не беше извършила пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година. Тя каза това в интервю за Il Giornale, съобщава "Европейская правда".

 

Според Мелони, ако Русия не беше нахлула в Украйна, тогава "най-вероятно "Хамас" нямаше да извърши" атаката срещу Израел през октомври 2023 г., която доведе до войната в ивицата Газа.

 

"Такова сериозно нарушение на основаната на правила международна система, освен това, от постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, неизбежно бе да предизвика верижна реакция в други региони на света, от Близкия изток до Балканите и до Африка", обясни тя.

 

Италианският премиер подчерта, че без възстановяването на международното право "огнищата на конфликти ще продължат да се множат".

Припомняме, че на 24 февруари Джорджа Мелони посети Киев, където, коментирайки подписването на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Украйна, тя подчерта необходимостта от продължаване на военната помощ за Киев.

 

"Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим", каза тя на пресконференция.

 

Двустранното споразумение за сигурност предвижда запазване на нивото на военна помощ за Украйна за 2024 г. и сътрудничество в различни сектори на отбраната.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени