Джорджа Мелони: Ако Русия не беше нападнала Украйна, нямаше да има атака на "Хамас" срещу Израел

Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим, каза тя на пресконференция в Киев

Джорджа Мелони
Джорджа Мелони Източник: Twitter

Италианският премиер Джорджа Мелони предположи, че сегашната ескалация в Близкия изток може би нямаше да се случи, ако Русия не беше извършила пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година. Тя каза това в интервю за Il Giornale, съобщава "Европейская правда".

 

Според Мелони, ако Русия не беше нахлула в Украйна, тогава "най-вероятно "Хамас" нямаше да извърши" атаката срещу Израел през октомври 2023 г., която доведе до войната в ивицата Газа.

 

"Такова сериозно нарушение на основаната на правила международна система, освен това, от постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, неизбежно бе да предизвика верижна реакция в други региони на света, от Близкия изток до Балканите и до Африка", обясни тя.

 

Италианският премиер подчерта, че без възстановяването на международното право "огнищата на конфликти ще продължат да се множат".

Припомняме, че на 24 февруари Джорджа Мелони посети Киев, където, коментирайки подписването на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Украйна, тя подчерта необходимостта от продължаване на военната помощ за Киев.

 

"Бъркането на често използваната дума "мир" с "капитулация", както го правят, е лицемерен подход, който никога няма да споделим", каза тя на пресконференция.

 

Двустранното споразумение за сигурност предвижда запазване на нивото на военна помощ за Украйна за 2024 г. и сътрудничество в различни сектори на отбраната.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени