Джулиан Смит: Изявлението на Доналд Тръмп, че ще насърчи руски атаки срещу страни-членки на НАТО, поставя американските войници и войници на нашите съюзници в голяма опасност

Представителката на САЩ в НАТО добави, че е уверена в подкрепата на Конгреса за новия пакет помощ за Украйна

Джулиан Смит
Джулиан Смит Източник: X (бивш Twitter)

Конгресът на САЩ  въпреки всичко ще подкрепи нов пакет от помощи за Украйна. Увереност в това днес, 13 февруари, по време на брифинг изрази представителят на САЩ в НАТО Джулиан Смит, съобщава специалният кореспондент на украинският телевизионен канал FREEДОМ.

 

Смит приветства създаването от Европейския съюз на механизъм за подкрепа на украинската икономика и инфраструктура на стойност 50 млрд. евро.

 

"Съвсем наскоро ЕС обяви допълнителни 50 млрд. евро подкрепа за Украйна и това е в допълнение към 90-те млрд. евро, които държавите-членки на ЕС вече предоставиха. За сравнение, за същото време САЩ предоставиха подкрепа в размер на 75 млрд. Уверена съм, че Конгресът скоро ще приеме още един пакет с помощи", каза Смит.

 

Представителят на САЩ в НАТО отбеляза също, че изявлението на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че ще насърчи руските атаки срещу страни членки на НАТО, които не харчат достатъчно за отбраната си, е опасно.

 

"Насърчаването на Кремъл да атакува която и да е територия на съюзник от НАТО или територията на Алианса наистина поставя нашите войници, американските войници и войници на нашите съюзници в по-голяма опасност. Правенето на подобни изявления е опасно и, честно казано, безотговорно", каза Смит.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени