Еди Рама за ветото на България: Това е провал на ЕС

Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Еди Рама
Еди Рама Източник: You Tube

"Ние ще трябва да чакаме и ще продължим да го правим, като също така разчитаме повече един на друг, отколкото само на това, което казва Брюксел", коментира днес албанският премиер Еди Рама, цитиран от БТА. Той се срещна с македонския си колега Зоран Заев, след като започването на преговори за присъединяване към ЕС на двете страни за пореден път беше отложено заради ветото на България. "Всички имаме правото да се чувстваме разочаровани, защото внезапно България започва да иска нещо повече. Казах на Зоран, че се надявам, че те няма да поискат да се наречете Западна България, защото в този случай ще трябва да седнете отново да преговаряте с Гърция", заяви Рама.

 

"Не сме ние, които не успяха, те са тези, които не успяха. Те си имат своите си причини и аз разбирам, че това е техният дом и ние искаме да влезем. Те непрекъснато казват: вие не сте готови, което не е вярно. Можеха просто да заявят: "вие си свършихте работата, но ние не сме готови", подчерта албанският премиер. "Каквото и да се случи, каквото и да се реши в Брюксел, ние оставаме ангажирани с укрепването на икономиката, подобряването на стандарта на живот и защитата на нашето достойнство", каза Рама, отбелязвайки, че ЕС отново не е успял да вземе правилното решение.

 

От своя страна Зоран Заев посочи, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка въпреки съгласието на останалите 26 страни - членки не е в духа на добросъседските отношения. Македонският премиер призова процесът на евроинтеграция да не става заложник на двустранни спорове. "Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България", каза Заев и допълни, че напредъкът на страната в европейската интеграция трябва да зависи на първо място от вътрешните реформи. "Въпреки че ние снижихме очакванията си, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания е все пак голямо разочарование", призна Зоран Заев.

 

За Скопие и Тирана Европа остава единствената алтернатива и национална стратегическа цел, категоричен е Заев. Той допълни, че двете страни полагат искрени усилия да изпълнят тази цел. По думите на Зоран Заев, цитирани от МИА, фактът, че 26 страни не могат да предотвратят блокадата на една, е проблем, причинен от самия ЕС. "Ние не сме сами и никога няма да бъдем сами. Македонският и албанският народ имат обща визия, общи ценности, които са също европейски ценности. Ние няма да спрем и знаем, че с нас по този път са и Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина", заяви Заев.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени