Един от изгонените руски дипломати не може да напусне страната, защото е с коронавирус

Вторият дипломат ще напусне България на датата, посочена в нотата, тоест в рамките на 72 часа

Сградата на руското посолство в София
Сградата на руското посолство в София Източник: ТАСС

Единият от двамата руски дипломати, обявени от българското външно министерство за персона нон грата, е заразен с коронавирус. Той ще напусне територията на България веднага щом оздравее, съобщават от руското посолство в София пред ТАСС. Дипломатът е диагностициран с коронавирусна инфекция и затова той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Българската страна, на която бяха представени необходимите медицински документи, потвърди съгласието си за тази непредвидена първоначално стъпка. Вторият дипломат ще напусне България на датата, посочена в нотата, тоест в рамките на 72 часа, заявиха още от руското посолство.

 

В понеделник българското министерство на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. МВнР разполага с писмо от българската прокуратура, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Миналата седмица стана ясно, че шестима българи - настоящи и бивши служители на министерството на отбраната и военното разузнаване, са задържани по обвинение в шпионаж за Руската федерация. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за необосновано".

 

"Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирус и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа", заяви дипломатическата мисия.

 

 

Още от "Светът"

Украинското посолство в София: Крим е центъра на тежестта на европейската архитектура за сигурност. Пълното й възстановя

В рамките на Формулата за мир президентът на Украйна предложи ясна визия за постигане на цялостен, справедлив и траен мир за Украйна и света

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени