"Единна Русия" получава 324 от 450-те места в Държавната дума

Запазването на доминацията на "Единна Русия" в Държавната дума е изключително важно за Кремъл преди президентските избори през 2024 г.

Руската Държавна Дума
Руската Държавна Дума Източник: Sputnik/Рамиль Ситдиков

Управляващата партия в Русия ще получи 324 от 450-те места в новия състав на парламента, обявиха руските изборни власти. Броят е по-малък от получения от прокремълската партия "Единна Русия" (ЕР) на предишните избори, но въпреки това ѝ дава непреодолимо мнозинство, предаде Асошиейтед прес.

 

Според резултатите ЕР събира 49,8% от гласовете за 225-те места, които се избират пропорционално. Други 225 места се избират мажоритарно, а кандидатите на ЕР печелят 198 от надпреварите за тях. Руската Централна избирателна комисия заяви, че това прави 324 мандата за партията, което е с 19 по-малко в сравнение с 2016 г., но все пак достатъчно, за да прави промени в руската Конституция.

 

Повечето от останалите места ще бъдат заети от три други партии, кoито обикновено се придържат към линията на Кремъл, както и от партията "Нови хора", която беше създадена миналата година и е смятана от мнозина за спонсориран от Кремъл проект. Отделни кандидати от още три партии също получават място, както и петима независими кандидати.

 

Комунистическата партия (КПРФ), която е втора политическа сила, ще има 57 депутати - подобрение в сравнение с получените преди пет години 42.

 

До участие в изборите този път бяха допуснати малцина опозиционни кандидати, след като руските власти започнаха масирани репресии срещу критиците на Кремъл, припомня БТА.

 

Мнозина смятат запазването на доминацията на "Единна Русия" в Държавната дума за изключително важно за Кремъл преди президентските избори през 2024 г. Сегашният мандат на президента Владимир Путин изтича именно тогава и се очаква той да се кандидатира за преизбиране или да избере друга стратегия за оставане на власт. Парламент, който Кремъл може да контролира, може да бъде от ключово значение и за двата сценария, смятат анализатори и критици на Кремъл.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени