Една от най-големите руски рафинерии спря работа заради атаките от украински дронове

Атакуваната петролна рафинерия край Нижни Новгород преработва 15 милиона тона петрол годишно

ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез
ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез Източник: Sintez-don

Благодарение на днешната успешна атака на украинските бойни дронове, една от най-мощните петролни рафинерии в Руската федерация, "ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез", в град Кстово в района на Нижни Новгород, беше спря работа.

 

Според информация в руските социални мрежи, най-важният елемент от завода е бил унищожен - едно от основните съоръжения за преработката на петрол, което е ключово във всички технологични процеси.

 

Според анализаторите на Defense Express тази рафинерия е една от най-мощните в Русия. Към 2022 г. тя е преработвала 15 млн. тона петрол, което е около 5% от общия обем преработка на нефт в Русия.

 

Рафинерията ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез
Рафинерията ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез", в град Кстово в района на Нижни Новгород Източник: MAXAR

Освен това този завод стана една от първите жертви на санкциите срещу Руската федерация - на 4 януари 2024 г. друг блок за каталитичен крекинг се развали поради повреда на компресионното оборудване. А в цялото предприятие са две.

 

"Както Руската федерация съобщи през януари, (дефектиралото оборудване, бел. ред.) е невъзможно да се ремонтира бързо, защото за това е необходимо да се поръчат западни компоненти, което поради санкците е невъзможно. По този начин атаката с дронове може най-накрая да спре тази руска петролна рафинерия", казват анализатори, пред УНИАН.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени