Египет и Франция са договорили доставката на 30 френски изтребителя "Рафал"

Дасо, която произвежда Рафал, сключи и сделка за 2,5 милиарда евро за доставката на 18 изтребителя на Гърция

Изтребител Рафал
Изтребител Рафал Източник: Dassault Aviation

Египет и Франция са договорили доставката на 30 френски изтребителя Рафал, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на египетското министерство на отбраната. Стойността на сделката е 3,75 милиарда евро, съобщи вчера френският разследващ сайта Дисклоуз, цитиран от Novini.bg. Франция беше основен оръжеен доставчик за Египет в периода 2013-2017 г. Но това бе прекратено, включително и сделка за изтребители и за бойни кораби, които бяха в напреднал стадий на финализиране. Според дипломати това се е дължало на финансови проблеми, но също и на френската реакция на безпокойството за човешките права в Египет.

 

През декември френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да обвързва продажбата на оръжия за Египет с въпроса за човешките права, защото не иска да бъде отслабена способността на Кайро да се противопоставя на тероризма в региона. Това изказване тогава породи критики. Египетското министерство на отбраната каза, че сделката за изтребителите Рафал ще бъде финансирана чрез заем, който ще бъде изплатен в идните 10 години, но не съобщи стойността за договора.

 

Според Дисклоуз договорката е била финализирана в края на април, а днес може да бъде парафирана, когато египетска делегация пристига в Париж. Сделката ще е още един стимул за компанията Дасо, която произвежда Рафал, след сделката за 2,5 милиарда евро, финализирана с Гърция за 18 изтребителя, посочва БТА. Твърди се, че споразумението на Франция и Египет сега включва и сделки за доставчика на ракети Ем Бе Де А и за доставчика на оборудване Сафран електроникс енд дифенс на стойност 200 милиона евро

Още от "Светът"

Македонският вицепремиер Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени