ЕК: Путин действа срещу ЕС с посредници - някои са в парламентите на страни членки

Съучастници са му граждани, партии и извънпарламентарни движения, заяви Вера Йоурова

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Shutterstock

 Руският президент Владимир Путин действа срещу ЕС чрез посредници - парламентарно представени партии и дори партии в управлението. Това заяви пред евродепутатите в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

 

"Намираме се в информационна война. Русия се старае настоятелно да се намеси в изборите и да повлияе на европейското обществено мнение, да притисне политиците да се откажат от помощта за Украйна. Много е просто. Путин използва съучастници в ЕС - граждани, партии и извънпарламентарни движения. В някои от държавите в ЕС наблюдаваме, че това се прави с парламентарно представени партии, включително от управлението. Путин действа чрез посредници, трябва да бъдем особено внимателни с онези, които застават на страната на агресора", настоя Йоурова.

 

Тя очерта трите основни заплахи - от кибератаки, външно влияние, скрита манипулация и дезинформация. "Нашите съперници на международната сцена имат планове за действие във всяка държава от ЕС - това не е само Русия, но също Китай, Иран. Те се опитват да се намесват в европейския изборен процес. Ако в една страна успеят, това се отразява и на останалите в ЕС", добави зам.-председателят на ЕК, цитирана от БТА.

 

Йоурова отбеляза, че още с първите санкции срещу Русия заради войната в Украйна ЕС наложи забрана за излъчването на руски "медии". По нейните думи оттогава всички големи онлайн платформи, с изключение на "Х", са обещали да следят за разпространение на дезинформация и т. нар. deep fake съобщения в навечерието на европейските избори.

 

"Руските дезинформационни кампании целят да отслабят нашите общества, да подкопаят демокрацията и свободата на словото, заяви тя. Данните показват, че все повече европейци изразяват недоверие в демократичния процес. Призовавам европейските партии да се въздържат от употребата на deep fake и да насърчават избирателите към участие в изборите", каза още Йоурова.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени