ЕК: Путин иска да унищожи Украйна, затова ще й помагаме, докато е необходимо

Жозеп Борел заяви, че Литва не е предприела едностранни стъпки срещу Руската федерация, а изпълнява санкциите на ЕС

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: European Commission

Външните министри от ЕС изразиха пълна подкрепа за това помощта за Украйна да продължи. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след края на заседанието на министрите в Люксембург.

 

Той добави, че Владимир Путин изглежда иска физически да унищожи Украйна, затова ЕС ще продължи помощта за украинците, докато е необходимо. По неговите думи се дава силен знак с оценката на Европейската комисия, че Украйна и Молдова могат да получат статут на кандидати за присъединяване към ЕС, а Грузия има същата перспектива. Този знак трябва да бъде разчетен не само в тези страни като израз на нашата сила и единство, заяви Борел.

 

Върховният представител съобщи, че е изпратил на всички африкански външни министри писма, в които обяснява, че европейските санкции срещу Русия не са причина за недостига на храни и торове по света. Той допълни, че ще бъдат изпратени писма до търговци с тези стоки, банки, превозвачи и застрахователи, за да знаят как да действат съобразно европейските решения.

 

Борел заяви, че днешното заседание е вдъхвало чувство на историчност заради съобщението на Дания, че желае да се присъедини към общата европейска политика за отбрана и сигурност.

 

Върховният представител уточни, че Литва не е предприела едностранни стъпки срещу Русия, а изпълнява санкциите на ЕС, които предвиждат забрана за преноса на някои стоки - в случая между Русия и Калининград. По неговите думи ще бъде направена допълнителна проверка, но е ясно, че санкциите обхващат някои изделия и руски граждани, включени в съответните списъци.

 

Сухопътният достъп между Калининград и Русия не е прекъснат, нито забранен, няма блокада. Транзитът на пътници и стоки, които не попадат в обхвата на санкциите, продължава, уточни Борел. Литва не прави нищо, освен да прилага насоките на Европейската комисия. Ще проверим пак за всеки случай, за да бъдем напълно сигурни. Литва е невинна, обобщи Борел.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени