ЕК: Трябва да се изземат руски валутни резерви, за да се насочат към възстановяването на Украйна

Управителят на ЦБ на Русия Елвира Набиулина заяви, че в резултат на санкциите на Запада са замразени около 300 млрд. долара

Руската централна банка
Руската централна банка Източник: РБК

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че държавите от ЕС трябва да обмислят изземането на замразените руски валутни резерви, за да насочат средствата към възстановяването на Украйна.

 

В интервю за вестник "The Financial Times" ръководителят на европейската дипломация припомня, че по-рано САЩ поеха контрола върху активи на стойност милиарди долари, принадлежащи на афганистанската централна банка, отчасти за евентуално компенсиране на жертвите на тероризма, както и за хуманитарна помощ за страната. Според него би било възможно да се обмислят подобни стъпки с резервите на Русия. "Бих подкрепил идеята, тъй като тя звучи логично", каза Борел пред изданието.

 

Той подчерта, че въпросът за финансирането на възстановяването на Украйна е ключов политически въпрос, като се има предвид "невероятната сума", която трябва да бъде предоставена. Официалните представители на ЕС вече проучиха дали резервите на Русия могат да бъдат използвани по някакъв начин за възстановяване на Украйна, но досега Брюксел не е представил никакви предложения по този въпрос.

 

По-рано управителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви, че в резултат на санкциите на Запада са замразени около 300 млрд. долара от валутните резерви на Русия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени