ЕК: Варварски и страхливи са руските атаки срещу цивилни в Украйна

ЕК също така призова Беларус да се въздържа от всякакво участие в "бруталното незаконно начинание" на Русия

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Twitter

Европейската комисия осъди като "варварски" руските ракетни удари срещу Киев и други украински градове и предупреди Беларус да не помага на своя съюзник да убива цивилни.

 

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че действията на Русия "нямат място в 21-ви век" и допълни, че военната подкрепа за Украйна от блока е на път.

 

Това са варварски и страхливи атаки, насочени към невинни цивилни на път за работа и училище в сутрешния трафик, подчерта Петер Стано, говорител на ЕК по време на ежедневния брифинг на Комисията. Той определи ударите като нарушение на международното хуманитарно право и увери, че руското политическо и военно ръководство ще бъде държано отговорно за тези и други военни престъпления.

 

ЕК също така призова Беларус да се въздържа от всякакво участие в "бруталното незаконно начинание" на Русия, което е в разрез с Хартата на ООН и международното право. По-конкретно, Комисията настоя Беларус незабавно да престане да позволява територията на страната да служи за стартова площадка за ракетни удари и атаки с дронове срещу украински цивилни.

 

"Всички по-нататъшни действия и по-специално прякото участие на беларуските военни в тази война, против волята на огромното мнозинство от беларуския народ, ще бъдат посрещнати с нови и строги ограничителни мерки", предупреди Стано.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени