ЕК възразява срещу пренебрежително отношение към Урсула фон дер Лайен в Анкара

Урсула фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор

Урсула фон дер Лайен е оставена права в Анкара
Урсула фон дер Лайен е оставена права в Анкара Източник: Kun.uz

Европейската комисия възрази днес открито срещу пренебрежително отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен вчера в Анкара при срещата с турския президент Реджеп Ердоган. ЕС бе представен на срещата от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Говорител на комисията днес, цитиран от БТА е посочил, че Урсула фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор. Кадри от вчерашното събитие показаха как Урсула фон дер Лайен е оставена права, докато Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението, за да се снимат. Мишел не възразява на това, не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не настоява да се донесе трети стол. Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят.


По неговите думи Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Урсула фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят. Той заяви, че ЕК ще вземе мерки подобен случай да не се повтаря. Говорителят отказа да коментира поведението на Мишел. Отговорите му на въпроси на пресконференция изясниха, че турската страна не е поднесла извинение. Говорителят отбеляза, че през юни Европейския съвет ще обсъди отношенията с Турция. Той допълни, че вероятно дотогава ЕК ще предложи споразумението с Турция за миграцията да продължи с допълнително финансиране. Целта на срещата не беше да се решат открити въпроси, а турският президент да чуе лично очакванията на ЕС, поясни говорителят.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени