Експерт: Кремъл ще бъде пречупен от ракетите ATACMS

ATACMS е уникална с това, че, първо, тя е квазибалистична ракета със скорост 5400 километра в час

Военният експерт Петро Черник
Военният експерт Петро Черник Източник: Скрийншот видео кадър

Германските ракети "Таурус" не трябва да се разглеждат като оръжие, което ще обърне хода на войната. Въпреки това ракетите ATACMS могат да променят ситуацията на даден плацдарм и да помогнат за спечелването на войната, ако бъдат осигурени в голям брой. Това мнение изрази военният експерт Петро Черник в ефира на "Еспресо". Той отбеляза, че трябва да се има предвид, че ракетите "Таурус" не са толкова много - германците декларират само 150 единици и няма да дадат всички на Украйна.

 

"Таурус" е крилата ракета, базирана на самолет. Това е много сложно, защото самолетът трябва да се вдигне във въздуха, да отиде до позициите на изстрелване, да извърши тези изстрелвания, да се върне. Су-24 е голяма машина, нашите самолети се наблюдават от руснаците, постоянно нещо се изсипва на нашите летища. Трябва да вдигнем самолетите във въздуха, за да ги спасим. Това е философията при използването на такива ракети", подчерта Черник.

 

В същото време ракетите АТАСМС наистина могат да променят хода на войната. Въпросът е в броя на ракетите, които партньорите могат да предоставят. "ATACMS е уникална с това, че, първо, тя е квазибалистична ракета със скорост 5400 километра в час. Тя се изстрелва от M142 HIMARS или M270 MLRS. Скоростта на презареждане е около 15-20 минути. Машината е мобилна - изстрелва се и се отдалечава на няколко километра, след което отново се изстрелва. Това се прави през нощта, врагът не може да види всичко.

 

Въпросът за броя на ATACMS е много сериозен. Ако ни дадат няколко десетки - добре, ще унищожим нещо, някъде ще ускорим нашата атака. Но ако ни дадат няколкостотин, а в складовете в САЩ има повече от 4 хиляди, то тези ракети буквално за месец може да ни позволят да се доближим до Перекопския провлак и почти да наближим Мариупол", обобщи Петро Черник.

 

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени