Експерт от Вашингтон: Александър Вучич опитва да реализира Велика Сърбия

Според него той планира да постави контрол над сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора

Александър Вучич
Александър Вучич Източник: Index.hr

Държавният глава Александър Вучич се опитва да създаде Велика Сърбия. Това обяви професорът от университета Джонс Хопкинс и балкански експерти Даниел Сървър, цитиран от Гласът на Америка. Професорът разсъждава върху плановете на сръбския държавен глава. Според него той планира да постави контрол над сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. Коментира се и загубата на партията на президента Мило Джуканович в местните избори в Черна гора. Американският експерт заявява, че това е отражение на случилото се на национално ниво.

 

По повод изборната загуба на партията на черногорския президент Мило Джуканович, Демократическата партия на социалистите (ДПС), по време на местните избори в неделя в родния му град Никшич, американският експерт казва следното: "Това е отражение на случилото се на национално ниво. Има умора от управлението на ДПС. Хората имат право да искат определени промени и за това имаше достатъчно причини - обвинения в корупция и други подобни неща. Но, лично аз, бих искал промените да бъдат положителни, проевропейски, прозападни, но такава възможност нямаше в Черна гора. Промяната на властта е неделима част от демокрацията. В Черна гора нямаше мощни проевропейски опозицииони сили. Имаше само просръбски. Хората очевидно бяха уморени от управлението на ДПС и от самия президент Джуканович".

 

Провалът, според професора от Университета Джон Хопкинс във Вашингтон, се дължи на липсата на влиятелна проевропейска опозиция, която да подкрепя черногорската независимост.

"Лично аз не изпадам в паника. Аз съм по-загрижен от ролята на Сърбия и Русия и преди всичко от амбициите на Вучич да сложи под контрол сърбите в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. На практика Вучич се опитва да създаде Велика Сърбия, такава каквато искаха Слободан Милошевич и Добрица Чосич. Това е сръбският план, осъвременен вариант за днешните Балкани", категоричен е той.

 

Загубата в Никшич предизвика известно колебание в Подгорица. С тази победа обаче, ще бъдат окуражени антинатовски, проруските и просръбските сили. В това отношение няма никакво съмнение. Хората в Европа трябва да започнат да осъзнават това нещо. По този въпрос в САЩ вече са наясно, но не и в Европа", подчертава балканският експерт.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени