Експерти: Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа

В момента "Газпром" обслужва само онези, които имат дългосрочни договори, и обрича света на немислими ценови скокове

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Россия24

В момента "Газпром" обслужва само онези, които имат дългосрочни договори, и обрича света на немислими ценови скокове. Каква е стратегическата цел на Кремъл? Всичко това много прилича на някаква рекламна кампания: "Всички онези в Европа, които сключиха с нас дългосрочни договори, сега могат радостно да потриват ръце", заявява президентът на Русия Владимир Путин.

 

В хор го подкрепят заместник-шефът на "Газпром" и постоянният представител на страната в ЕС: Ако бяхте сключили дългосрочни договори с нас, сега щяхте да се радвате на добри цени.

 

Москва вече седмици наред настойчиво призовава европейците да сключват дългосрочни договори с "Газпром", за да нямат никакви проблеми с цените на електроенергията и топлоенергията. Всичко това се случва в условията на безпрецедентна криза на европейския газов пазар: цените на газа през последните месеци направо галопират, пише "Дойче веле".

 

Европейски експерти, редица медии и политици нееднократно изразяваха подозрението, че "Газпром" целенасочено помага за възникването на газов дефицит на европейския пазар, за да принуди Германия и Евросъюза по-бързо да пуснат "Северен Поток 2". В момента обаче се усилва впечатлението, че Кремъл има и втора стратегическа цел. Високопоставени представители на Русия, някои медии и кремълски лобисти все по-настойчиво пропагандират идеята, че е много по-добре да се сключват дългосрочни договори за газови доставки, отколкото горивото да се купува краткосрочно на борсата.

 

Москва вече седмици наред настойчиво призовава европейците да сключват дългосрочни договори с "Газпром", за да нямат никакви проблеми с цените на електроенергията и топлоенергията. Всичко това се случва в условията на безпрецедентна криза на европейския газов пазар: цените на газа през последните месеци направо галопират.

 

Европейски експерти, редица медии и политици нееднократно изразяваха подозрението, че "Газпром" целенасочено помага за възникването на газов дефицит на европейския пазар, за да принуди Германия и Евросъюза по-бързо да пуснат "Северен Поток 2", коментира Факти.бг.

 

 В момента обаче се усилва впечатлението, че Кремъл има и втора стратегическа цел. Високопоставени представители на Русия, някои медии и кремълски лобисти все по-настойчиво пропагандират идеята, че е много по-добре да се сключват дългосрочни договори за газови доставки, отколкото горивото да се купува краткосрочно на борсата.

 

Тона и агресивния език на тази кампания зададе лично президентът Владимир Путин, който не остави дори следа от съмнение, че лично командва политиката на "Газпром": "Онези умници още при предишния състав на Еврокомисията решиха да следват пазарното ценообразуване при газа – и ето какво получиха сега!" – буквално каза Путин. "При нас ценообразуването също е пазарно, цената на газа е вързана за цената на нефта", добави президентът. И уточни, че като членка на ОПЕК Русия вече от пет години изкуствено ограничава добива на петрол и така участва в регулирането на предлагането по световните пазари.

 

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени