Експерти: Украинската армия е пробила всички отбранителни линии в района на Запорожие

ISW посочва, че украинските въоръжени сили напредват бавно, но стабилно

Украински военни
Украински военни

Вашингтонският институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинската бронетехника е напреднала отвъд последната от трите руски отбранителни линии в района на Запорожие. 

 

Видеоклипове с геолокация, които се появиха на 21 септември, показват, че украинската бронирана техника вече е разположена южно от последния от трите слоя на т. нар. "линия Суровикин" в района на Запорожие. От кадрите се вижда, че техниката води ограничени бойни действия западно от Вербовой и на 18 км югоизточно от Орехов, най-близкото голямо населено място под украински контрол.

 

ISW смята, че украинската армия е пробила всички отбранителни линии и е успяла да прокара превозни средства през противотанкови ровове. Не е ясно дали украинските въоръжени сили държат територията зад този последен слой от укрепления. Но това показва, че украинците са пробили достатъчно в първите две линии, за да могат да преместят оборудване през тях, и са отблъснали руската артилерия и противотанкови оръжия.

 

The Wall Street Journal, позовавайки се на свой източник в украинските въоръжени сили, също пише, че украинските войски са напреднали към Новопрокоповка.

 

ISW посочва, че украинските въоръжени сили напредват бавно, но стабилно в тази област от средата на август, въпреки разполагането на все по-повече сили от руска страна - в допълнение към няколко въздушнодесантни формирования, видео доказателства за присъствието на 22 гвардейски Появи се Бригада специални сили.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени