Експерти: Версията за украинска следа в убийството на Дария Дугина е неправдоподобна

Не изключвам Дугина да е убита от руснаците с оглед да развият войната в Украйна по неконвенционален начин, заявява пожелал анонимност източник от френската разузнавателна общност

Дария Дугина
Дария Дугина Източник: МК

Русия обвинява Украйна, че стои зад извършеното близо до Москва убийство на руска журналистка, дъщеря на интелектуалец, смятан за приближен на Владимир Путин - хипотеза едновременно възможна и неправдоподобна според западни специалисти по разузнаването.

 

Двайсет и девет годишната Дария Дугина, убита в събота при експлозията на кола бомба, бе дъщеря на ултранационалиста Александър Дугин, пламенно поддържащ нашествието на руските сили в Украйна.

 

Киев отхвърли руските обвинения, според които една украинка следяла, а после ликвидирала Дугина и избягала в Естония. Но претендира, че е способен да извърши нещо подобно: "Можем ли да прехвърлим в Русия 400 грама тротил? На теория, да. Можем ли да направим бомба? Да", заяви пред АФП висш представител на украинските служби, пожелал анонимност.

 

Но "какво бихме спечелили? Никой в Украйна всъщност не знае кой е Дугин. Кой би могъл да мрази дъщеря му? Няма никакъв смисъл да я убиваме", добави той.

 

Откакто Русия завзе през 2014 г. полуостров Крим, Украйна имаше достатъчно време да развие нелегални мрежи в съседната страна. "От месец март съм на мнение, че в Русия е разположена украинска структура - логистична и (. . .) оперативна), твърди Жералд Арбоа, френски експерт по разузнаването.

 

"Способни са"

Киев разполага също с "американски и британски съветници". Но за такъв проект "е трябвало да се проведе разузнаване, да се проследи (мишената) и да бъде изпратен екип, за да изпълни задачата. Сам човек няма как да осъществи разузнаването и оперативната част", добавя той, споменавайки за възможна подкрепа от руски опозиционни групировки.

 

Наистина, операция от този род става още по-сложна в условията на открита война. "Убийството на Дугина е извършено в Москва, където би било невероятно трудно да проникнат украинските служби", отбелязва Колин Кларк, научен директор в Центъра "Суфан", мозъчен тръст, базиран в Ню Йорк.

 

Той смята тази хипотеза за неправдоподобна, макар да признава: "Украинските специални сили или разузнавачите навярно са способни да извършат такова нападение".

 

Експертите посочват още, че убийството на дъщерята на човек, безспорно подкрепящ руския президент Владимир Путин, но не задължително твърде влиятелен, работи в полза на господаря на Кремъл. Всъщност то може силно да отблъсне хората в Русия и при нужда допълнително да ги мотивира в случай на обща мобилизация в Русия. 

 

"Не изключвам Дугина да е убита от руснаците с оглед да развият войната в Украйна по неконвенционален начин", заявява пожелал анонимност източник от френската разузнавателна общност.

 

"Манипулация"

Но едно целево убийство - а тук става дума за млада жена - би опетнило имиджа на украинския президент Володимир Зеленски, залагащ на натрупания капитал от симпатии, за да получи от Запада военната помощ, от която се нуждае за отпор срещу силите на Москва.

 

"Не виждам какъв е смисълът за украинците да предприемат такава твърде сложна за организиране операция. И не виждам как американците и британците биха допуснали това", уверява Александър Гринберг, анализатор от Института за сигурност и стратегия в Ерусалим (JISS).

 

"Всичко това прилича на манипулация на руската Федерална служба за сигурност с цел да бъде отслабен Киев. Още повече че Дугин няма реално влияние в Кремъл", допълва той, цитирн от БТА.

 

Колин Кларк потвърждава, че за едно знаково убийство Киев със сигурност би избрал друг вид обект, и подозира, че става дума за операция "на друга организация" - може би намираща се в Русия.

 

При всяко положение руските обвинения са безсъдържателни, заявява Александър Папеманюел, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания и експерт по разузнаването.

 

"Повод за изненада е това повествование, осигурено много бързо от руските служби. По принцип при едно политическо убийство разследванията отнемат много повече време", констатира той, споделяйки наблюдения за твърде активна руска и проруска пропаганда във връзка с темата от събота насам.

 

Натан Сейлс, съветник по разузнаването на Центъра "Суфан", се въздържа да коментира конкретния случай, но признава, че гледа "скептично" на руската версия. "Знаем, че в миналото режимът на Путин е убивал руски граждани в интерес на някакъв свой извратен вътрешно- или външнополитически дневен ред", казва той пред АФП.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени