Експлозии и пожари в руски рафинерии в Самарска област (ВИДЕО)

От началото на седмицата най-малко три големи руски рафинерии са били атакувани от дронове

Пожар в руска рафинерия в Самарска област
Пожар в руска рафинерия в Самарска област Източник: Скрийншот/Telegram

Пожар е избухнал тази сутрин в петролната рафинерия "Сизран" в руската Самарска област. Това съобщи Telegram каналът Baza, според който дрон е атакувал територията на рафинерията в града.

 

"Атаката се е случила в 6 часа сутринта. Първият дрон е ударил територията ан нефтопреработващия завод в Сизран. Избухнал е пожар. В момента площта на пожара е 500 кв. метра", съобщиха от канала. 

 

 

Според изданието по същото време няколко други дрона са атакували рафинерията в Новокуйбишевск, където също е избухнал пожар. Информацията потвърждава и РБК-Украйна.


От началото на седмицата най-малко три големи руски рафинерии са били атакувани от дронове. В сряда сутринта беше атакувана рафинерията в Рязан, която произвежда 17,1 млн. тона петрол годишно и е един от основните доставчици на горива за руските региони в близост до Москва.

 

През деня три безпилотни самолета удариха и Новошахтинската рафинерия за нефтопродукти в Ростовска област, в резултат на което компанията преустанови работа. Във вторник удар с дрон повреди и рафинерията, собственост на "Лукойл", в град Кстово край Нижни Новгород.

 

На трите рафинерии се падат около 12 % от капацитета за преработка на нефт в Русия, изчисли Bloomberg. Източник от службите за сигурност заяви пред украинската служба на Би Би Си, че Украйна използва подобни атаки, за да реализира "подробно изчислена стратегия за намаляване на икономическия потенциал на Русия".

 

"Нашата задача е да лишим врага от ресурси и да намалим потока от пари и гориво от петрол, които Русия насочва директно към война, за да убива нашите граждани", каза източникът. Официално Киев не е поел отговорност за нападенията срещу заводите.

 

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени