Екстрадиран от Швейцария в САЩ, може би разполага с достъп до информация за секретни операции на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия (ГРУ) в други държави

Информацията е позована на източници, близки да Кремъл и руското разузнаван

Кибершпионаж от ГРУ
Кибершпионаж от ГРУ Източник: Zonanews

Руският бизнесмен Владислав Клюшин, който беше екстрадиран от Швейцария в САЩ, може би разполага с достъп до информация за секретни операции на Главното управление на генералния щаб на въоръжените сили на Русия (ГРУ) в други държави, предаде агенция Bloomberg.

 

Информацията е позована на източници, близки да Кремъл и руското разузнаване. Според информацията, с която разполага Bloomberg, Клюшин има достъп до документи за хакерската атака срещу сървърите на Демократическата партия през 2016 г.

 

Според източниците, той има достъп и до други секретни документи, включително за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през 2018 г. Засега обаче не са повдигнали официални обвинения.

 

Връзките на Клюшин с Кремъл чрез фирмата му "М13", която е разработила за Кремъл системата "Катюша" за мониторинг на медиите и социалните мрежи, може да го направят "полезен източник на информация" за американските власти, ако той сключи сделка с американското правосъдие.

 

Фирмата му е извършвала услуги и за други държавни институции в Русия. Клюшин беше задържан в Швейцария по искане на САЩ през юни. Той е обвинен, че заедно с няколко свои съучастници е извършил сделки за десетки милиони долари, като е използвал незаконно вътрешна фирмена информация.

 

През декември той беше екстрадиран в САЩ.

Още от "Светът"

В Казахстан уволниха двама високопоставени роднини на бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев

Самат Абиш, племенник на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени