Екзит пол дава на движението "Самоопределение" 55 места в бъдещия косовски парламент

Движението "Самоопределение" няма да успее да събере абсолютно мнозинство в бъдещия косовски парламент

Екзит пол за резултатите от предсрочните парламентарни избори в Косово
Екзит пол за резултатите от предсрочните парламентарни избори в Косово Източник: RTV Dukagjini

Движението "Самоопределение" няма да успее да събере абсолютно мнозинство в бъдещия косовски парламент, показва екзит пол, поръчан от косовската радиотелевизионна компания РТВ Дукаджини (RTV Dukagjini). Това съобщава БТА.
Според проучването лявото движение "Самоопределение" получава 47,9 процента от гласовете. Демократическата партия на Косово (ДПК) - 17,7 процента, Демократичният съюз на Косово (ДСК) - 14,6 процента, Алиансът за бъдещето на Косово (АБК) - 6,6 процента и Социалдемократическата инициатива - 2,7 процента.

Разпределението на местата при такъв резултат е както следва - 55 за "Самоопределение", 20 за ДПК, 17 за ДСК, 8 за АБК, а 20 места, както е по конституция, ще отидат за партиите на малцинствата, от които 10 - за сръбските партии. 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени