Еманюел Макрон и Джо Байдън искат потвърждение за изтеглянето на руските войски от границата с Украйна

Наблюдава се динамика, която трябва да се потвърди, но всичко е много несигурно

Еманюел Макрон и Джо Байдън
Еманюел Макрон и Джо Байдън Източник: Twitter

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън изразиха единодушие днес, че съобщението за руско изтегляне от границата с Украйна трябва да бъде потвърдено, а Елисейският дворец го определи като "окуражаващ, но крехък първи сигнал", предаде Франс прес.

 

В продължил около час телефонен разговор двамата лидери призоваха за запазване на "пълна координираност" по отношение на руския президент Владимир Путин, уточни френското президентство. Днешният разговор между Макрон и Байдън - четвърти от началото на кризата - се състоя след като Москва обяви, че е наредила на някои части от руската армия, съсредоточени край украинската граница, да се върнат в гарнизоните си.

 

"Седмица след посещението на президента Макрон (в Москва и Киев) смятаме, че имаме някои основания за надежда", подчерта Елисейският дворец, отбелязвайки, че тези първи стъпки на деескалация са в съзвучие с онова, което е казал Путин на Макрон. Наблюдава се динамика, която трябва да се потвърди, но всичко е много несигурно. Предвид мащаба на руското военно присъствие, което остава внушително, много неща все още са възможни, посочи френското президентство.

 

Разположените сили трябва да бъдат значително съкратени, за да се нормализира ситуацията, допълни то. В дипломатически план Макрон ще продължи контактите с другите страни и съвсем скоро ще разговаря с германския канцлер Олаф Шолц след връщането му от Москва, а вероятно и с украинския президент Володомир Зеленски.

 

Трябва да се създадат перспективи за всички страни и да се набележат нови срокове по трите приоритета: военна деескалация на украинската граница, възобновяване на преговорите за Донбас в "нормандски формат" (Русия, Украйна, Франция и Германия) и начало на по-широки преговори по въпроса за сигурността в Европа, заяви Париж.

Още от "Светът"

Камала Харис започна кампанията си с малка преднина по популярност пред Тръмп

Харис бързо консолидира подкрепата на партията си, след като 81-годишният Байдън се отказа от кампанията си за преизбиране под натиск от страна на членове на неговата партия, които се тревожеха за способността му да победи Тръмп

Прочетете повече прочетете повече

Британският министър на отбраната оцени състоянието на въоръжените сили като "много по-лошо, отколкото си мислехме"

Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации трябва да се "събудят" и да обмислят как да се защитят от нова световна война

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени