Емил Радев към комисар Йоурова: Как ЕК ща защити върховенството на закона при явни нарушения като арест на опозиционен лидер без правни доказателства?

Йоурова разясни, че ЕС не може да се намесва в наказателно-правните разпоредби, тъй като това са процедури, за които отговарят държавите-членки

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

Каква е позицията на Европейската комисия по въпроса с показния арест на лидера на най-голямата опозиционна партия в България и какви действия смята да предприеме ЕК, за да защити върховенството на закона при такива явни нарушения? С тези въпроси евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев се обърна към Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК и комисар, отговарящ за ценностите и прозрачността. Питането бе отправено при размяна на мнения в рамките на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.


Като припомни обстоятелствата, при които беше арестуван бившият премиер и настоящ опозиционен лидер Бойко Борисов, Емил Радев изтъкна, че показната акция е проведена без съдебна и прокурорска санкция. Състав на Софийския районен съд излезе с решение, че задържането на председателя на ПП ГЕРБ е било незаконно и няма абсолютно никакви доказателства за извършено престъпление, отбеляза още евродепутатът.

 

"В опитите си да атакува опозиционен лидер без правни доказателства, използвайки политически и полицейски прийоми на тоталитарните режими, българското правителство погази принципите на правовата държава и човешките права на г-н Борисов. Управляващите дори злоупотребиха и с името на Европейската прокуратура, за да оправдаят ареста", коментира Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. По време на дискусията той отправи въпрос и дали този скандален случай ще бъде включен в годишния доклад на ЕК за върховенството на закона.


В отговор комисар Йоурова обясни, че ЕК е концентрирана върху системите в държавите-членки, "така че да няма съмнения, че институции като съдилищата и прокуратурата работят безпристрастно и решават делата според правната ситуация и доказателствата, а не според това кой кой е".


"Комисията не е органът, който може да замести прокурора в държавата-членка или който може да оцени качеството и наличността на доказателствата, с които прокурорите разполагат", подчерта еврокомисарят и допълни, че ЕК има за задача активно да подкрепя изграждането на стабилна и безпристрастна прокурорска и съдебна система. И макар че Комисията принципно не реагира по отделни случаи, Вера Йоурова уточни, че и в други държави има разследвани или задържани представители на политически партии, на опозиционни формации.


Темата беше продължена и от Катерина Барли – германски евродепутат от групата на социалистите, която посочи като сходен пример проблемен законов текст в Словакия, според който е възможно задържане за 36 месеца, без да е минало през съда, а въз основа на решение на парламентарното мнозинство.


Вера Йоурова заяви, че е запозната с тази практика на вкарване в затвора без решение на съда и изрази съмнение, че такъв тип предварителен арест е зачитане на върховенството на закона. Тя обаче отново разясни, че ЕС не може да се намесва в наказателно-правните разпоредби, тъй като това са процедури, за които отговарят държавите-членки.


По повод новия годишен доклад за върховенството на закона еврокомисарят информира, че в момента той се обсъжда и изготвя и ще бъде приет през юли. По думите на Йоурова за първи път тази година докладът ще включва и конкретни препоръки към държавите-членки, така че усилията им да бъдат подкрепени.

 

"Диалогът винаги е на първо място за ЕК, но той трябва да води до резултати. В критични ситуации можем да започнем процедури за нарушение и досега не сме се колебали да го правим, когато е необходимо", увери зам.-председателят на ЕК и даде за пример Полша, където съдебната независимост е поставена под въпрос.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени