Емил Радев от трибуната на ЕП: Двойните стандарти за Шенген подхранват евроскептици

Решението от 8 декември, с което България и Румъния останаха извън Шенгенското пространство, беше остро критикувано от представители на ЕП от целия политически спектър

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

Несправедливите двойни стандарти, които оставиха България и Румъния извън Шенген, подхранват евроскептицизма. Това предупреди от трибуната на Европейския парламент българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той взе участие в провелото се по време на настоящата пленарна сесия в Страсбург обсъждане относно последното решение за разширяване на Шенгенското пространство.

 

Припомняме, че на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи миналата седмица беше дадена зелена светлина за пълноправното членство на Хърватия, но бариерата пред България и Румъния остана спусната, въпреки че отдавна са покрили всички технически критерии за Шенген.

 

"Решението на Съвета България и Румъния да останат в чакалнята на Шенген даде повод за антиевропейско говорене, което поставя под съмнение едни от най-големите достижения на Европейския съюз", коментира Емил Радев. По думите му ЕС не трябва да допуска двойни стандарти, защото те засилват евроскептицизма "особено сега, когато Европа не е същата и трябва да защитаваме ценностите си".

 

"Разширяването на Шенген означава повече сигурност", изтъкна българският евродепутат и призова Съвета "в най-кратки срокове да вдигне бариерата пред България и Румъния, за да не се разколебава доверието в ЕС като проект на равностойно партньорство и солидарност".

 

"Вече 11 години пълноправното ни членство е заложник на вътрешнополитическите проблеми на други държави, въпреки че покриваме всички критерии. Така не се гради доверие в принципите на Европейския съюз!", заяви Емил Радев по повод ветото на Австрия и Нидерландия за присъединяването на страната ни.

 

"България пази една от най-тежките външни граници на ЕС – тази с Турция, и съвсем не сме сред най-слабите звена в системата за граничен контрол. Български гранични полицаи дори загубиха живота си, бранейки общата ни сигурност", припомни още евродепутатът.

 

Решението от 8 декември, с което България и Румъния останаха извън Шенгенското пространство, беше остро критикувано от представители на ЕП от целия политически спектър.

 

"От гласуването миналата седмица срещу приемането на двете държави печели само един и той е в Кремъл", заяви Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи. Тя обяви, че предизвикателствата в ЕС не бива да се бъркат с критериите за Шенгенското пространство, а то има нужда от България и Румъния. Според еврокомисаря двете страни са напълно готови да прилагат високите стандарти на Шенген ефективно и надеждно. Илва Йохансон приветства решението за приемане на Хърватия и се ангажира да работи пълноправното членство на България и Румъния да стане факт през следващата година.

 

Владимир Балаш, министър на образованието, младежта и спорта на Чешката република – страната, която председателства Съвета на ЕС до края на годината, на свой ред увери, че Шенгенското пространство ще бъде завършено само след присъединяването на България и Румъния. "Приемането на двете държави ще бъде принос към опазването на границите на ЕС", категоричен бе Балаш и информира, че шведското председателство е изразило готовност да работи за постигането на необходимото единодушие в Съвета през следващите месеци.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени