Емил Радев: С резолюция Европейският парламент се обяви за бързи гранични проверки на камионите и сухопътен Шенген за България и Румъния

С нея ЕП отново се застъпва за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство

Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ

С резолюция, която беше приета с огромно мнозинство, Европейският парламент се обяви за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници и призова за приемане на България и Румъния в Шенген и по суша не по-късно от средата на 2024 г.

 

"Позицията на ЕП проправя път за решение на проблема с километричните опашки по границите. Днес Европейският парламент ясно показа, че е на страната на шофьорите, настоявайки за облекчени проверки на тежкотоварните превозни средства по ГКПП. Същевременно с резолюцията колегите потвърдиха категоричната си подкрепа за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. То ще реши генерално въпроса с продължителната обработка на документите при граничния контрол", коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който работи като докладчик по досието.

 

"Резолюцията е в отговор на петицията, която колегата Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) внесе с искане за норматив от средно 1 минута за обработка на камионите по вътрешните граници на ЕС", припомни Радев. Той допълни, че в работата по текста е участвал и Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО). "Крайният резултат доказа, че България има силен екип в Брюксел, защото за пореден път успяваме да се обединим около националните каузи и да ги защитим успешно. Вярвам, че с общи усилия можем да доведем до победен край не само битката в защита на интересите на шофьорите, но и за сухопътния Шенген", заяви още Емил Радев след гласуването на резолюцията.

 

С нея ЕП отново се застъпва за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство, като "настоятелно призовава белгийското председателство и всички членове на Съвета да приемат възможно най-бързо и не по-късно от средата на 2024 г. решение относно пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени