ЕП може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген през декември

ЕНП подкрепи влизането на България и Румъния в Шенген

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: EPA

Голяма част от  евродепутатите в ЕП в Страсбург призоваха днес за незабавно присъединяване на България и Румъния към Шенген. По-рано българските евродепутати от всички политически групи излязоха с декларация, с която настояха за премахване на 11-годишната блокада на двете страни. Следващата седмица чешкото председателство на Съвета на ЕС ще организира експертна мисия в двете страни за оценка на прилагането на ключови части от шенгенското законодателство.

 

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември, съобщи днес чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията. Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определи предстоящата проверка като израз на "похвална прозрачност”, защото е по инициатива на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширяване на Шенген и от 2011 г. ЕК настоява за приемането на България и Румъния.

 

ЕНП подкрепи влизането на България и Румъния в Шенген. "За нас няма граждани първа и втора ръка, те са взели всички мерки. Мястото на София и Букурещ е в Шенген. Призоваваме да се приемат. Разширяването на Шенген е лакмусов тест. Така ще може да подсилим външните граници, нека да продължим успехите на Шенген като го подсилим с България и Румъния”, каза председателят Манфред Вебер. 

 

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че България допринася за сигурността на ЕС със защитата на външните граници. Българските граждани са изморени от този дебат, обобщи той.

 

Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ-СДС) подчерта, че Желязната завеса не е била просто израз. Шенген от символ на единството се превърна в нова Желязна завеса, отбеляза той.

 

Александър Йорданов (ЕНП/ГЕРБ-СДС) заяви, че има усещането за пиеса на абсурда. Разширяването ще бъде успех за ЕС, а ново отлагане ще бъде от полза за хибридната война на Кремъл срещу Европа, коментира той.

 

Предвижда се по-късно този месец ЕП да приеме нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени