ЕП подкрепи призива България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона

Призивът бе приет с 505 гласа "за", 134 "против" и 54 "въздържали се"

Шенген
Шенген Източник: Zonanews

Евродепутатите призовават Европейския съвет да одобри незабавното приемане на България, Румъния и Хърватия към Шенген. Това се казва в доклад по темата, одобрен с подкрепата на 505 депутати, цитиран от ТВ Европа. Окончателното решение за разширяването на Шенгенската зона за свободно движение трябва да бъде взето от държавите-членки на Съюза. Европейският парламент прие доклад, в който настоява за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона за свободно движение, защото са изпълнили изискванията. Призивът бе приет с 505 гласа "за", 134 "против" и 54 "въздържали се".

 

В допълнение към многобройните си искания за пълно прилагане на разпоредбите на достиженията на правото на Шенген за България и Румъния, ЕП настоятелно призовава Съвета да изпълни ангажимента си и да вземе незабавно решение за премахване на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници и по този начин да позволи на тези държави-членки да се присъединят към зоната за свободно движение без контрол на вътрешните граници. Това се казва в 7-ма точка от доклада по темата, изготвен от евродепутатката от Словения Таня Файон от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

 

Европейската комисия също излезе с позиция през юни, че България и Румъния трябва да станат част от Шенгенското пространство. Окончателното решение за това трябва да бъде взето от държавите-членки на ЕС. Хърватия също е изпълнила изискванията, но евродепутатите са обезпокоени от съобщенията за нарушения на правата на човека по границите и се надяват страната да осигури по-добра работа на граничарите.

 

Евродепутатите призовават за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, прекъснато заради пандемията от COVID-19. Те отчитат, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г насам незаконно. Според тях Европейската комисия следва да започне процедури за нарушение.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени