ЕП прие резолюция за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Причината е погазване на демократичните стандарти от правителството в Анкара

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: Zonanews

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Документът беше одобрен с 479 гласа "за", 37 бяха "против", а 107 "въздържал се". Спирането на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз е заради погазване на демократичните стандарти от правителството в Анкара.

 

Най-големите групи в Страсбург на ЕНП, социалистите и либералите заявиха, че ще гласуват в подкрепа на резолюцията, която няма юридически правни последствия. Според европейското законодателство временно замразяване на преговорния процес със страна - кандидат за членство може да бъде предложено или от ЕК, или от 21 правителства на страни - членки, представляващи 65% от населението на Съюза.

 

После то трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство от Съвета на министрите. Отварянето на преговорни глави е едно от обещанията, които ЕС даде на Турция в замяна на нейното сътрудничество за реадмисия на нелегалните мигранти.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени