ЕП решава за свалянето на имунитета на лидерите на каталунските сепаратисти

Докладчик по случаите е българският евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки

Европейският парламент
Европейският парламент Източник: EP
Европейският парламент ще гласува през първия ден от пленарната сесия свалянето на имунитета на тримата сепаратистки лидери от Каталуния - Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати. Докладчик по случаите е българският евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Гласуването ще се проведе в рамките на пленарната сесия между 18:30 и 19: 45 часа. Искането за сваляне на имунитета на тримата е от съда в Испания, който ги издирва по обвинение в заговор срещу правовия ред в държавата и присвояване на публични средства. 
 
Пучдемон и Комин живеят в Белгия от 2017 година, където избягаха, след като референдумът за независимост на Каталуния, който те организираха, бе обявен за незаконен от испанския съд. Тогава белгийският съд отказа да ги екстрадира, а по-късно тримата спечелиха евродепутатски места на изборите през 2019-а година.  
Вотът трябва да се състои тази вечер, а резултатите ще бъдат обявени утре. Пучдемон заяви, че ако иска да оцелее, Каталуния трябва да бъде извън Испания. Той не вярва на предупрежденията на Европейската комисия, че автономната област ще излезе от ЕС, ако се отцепи от Мадрид. 
 

През февруари, сепаратистките партии в Каталуния увеличиха мнозинството си в регионалния парламент след проведените местни избори. Те увеличиха местата си в 135-местния парламент до 74. През 2017 г. те спечелиха 70 места. Вотът беше пети за десет години и бе белязан от вътрешни разделения в рамките на сепаратисткото движение. Той бе предсрочен поради отстраняването от власт на каталунския лидер Ким Тора. Върховният съд на Испания през септември реши да лиши Тора от правото да заема публична длъжност в продължение на 18 месеца. Тора също е известен привърженик на независимостта на региона.

 

На 1 октомври 2017 г. в Каталония се проведе гласуване за отделяне от кралството, Мадрид първоначално нарече този референдум нелегитимен и отказа да признае неговите резултати. На 27 октомври същата година парламентът на Каталуния одобрява резолюция, с която се обявява независима република. В отговор властите на страната използваха за първи път неприлагания 155-и член от конституцията, който позволява да се ограничи самоуправлението на региона. Правителството на Каталуния се оглавяваше от Пучдемон в разгара на кризата. Той и няколко негови колеги успяха тогава да избягат от Испания.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени