ЕП с безкомпромисна резолюция срещу действията на Русия

Европарламентът отново призовава за незабавно и безусловно освобождаване на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: Zonanews

Европейският парламент прие снощи извънредна резолюция с тежки предупреждения срещу Русия. Европейските депутати са дълбоко загрижени от неотдавнашните руски военни демонстрации на сила около украинската граница и разкритията за тайната война на оперативници от ГРУ на чешка територия. В резолюция, приета вчера вечерта с подкрепата на петте основни политически групи с 569 гласа "за“, 67 "против" и 46 "въздържал се", евродепутатите потвърдиха колко дълбоко са притеснени от позицията на руската армия близо до границата на страната с Украйна, както и от незаконно окупирания Крим. Ако военното натрупване доведе до нахлуване на Русия в Украйна, ЕС предупреждава, че последиците от такова нарушение на международното право и норми ще бъдат тежки. Подобен сценарий ще доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ за ЕС от Русия, изключването на Русия от платежната система SWIFT и замразяването на активи и отмяната на визи за Европа на всички олигарси, обвързани с руските власти.

Наред с осъждането на подривните действия на Русия, евродепутатите настоятелно призоват "институциите на ЕС и всички държави членки да спрат завършването на газопровода "Северен поток 2" и да настояват за прекратяване на изграждането на спорни атомни електроцентрали от "Росатом". Държавите от ЕС не трябва повече да приемат руски средства с неясен произход, пише още в резолюцията. Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да ограничи инвестициите на Кремъл в подривна дейност и разпространение на корупция. ЕП повтаря призива Кипър, България и Малта да прекратят предоставянето на гражданство срещу инвестиции (т.нар. "златни паспорти"). Европарламентът също така призовава държавите от ЕС съгласувано да изгонят руски дипломати заради случая в Чехия и да действат своевременно и решително срещу разрушителните действия на руските разузнавателни служби, като повишат сътрудничеството в областта на контраразузнаването и споделянето на данни. 

 

Ако струпванет она руска военна сила доведе до нахлуване на Русия в Украйна, ЕС предупреждава, че последиците от такова нарушение на международното право и норми ще бъдат тежки. Подобен сценарий ще доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ за ЕС от Русия, изключването на Русия от платежната система SWIFT и замразяването на активи и отмяната на визи за Европа на всички олигарси, обвързани с руските власти.


В текста на резолюцията се казва, че Русия "представлява не само външна заплаха за европейската сигурност, но и води вътрешна война срещу собствения си народ под формата на систематично потискане на опозицията и арести по улиците". В него се посочва, че отравянето на Навални с нервно-паралитичния агент "Новичок" през 2020 г. е "опит за покушение", "извършен от агенти на руските служби за сигурност в рамките на Руската федерация". "Отравянето на Навални се вписва в модел на действия, предприети срещу противниците на руския президент Владимир Путин, което води до смъртта на няколко водещи опозиционни фигури, журналисти, активисти и чуждестранни лидери", се казва в него.

 

Европарламентът отново призовава за незабавно и безусловно освобождаване на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални, чието присъда е политически мотивирана и противоречи на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. Текстът напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълната отговорност за здравето и неприкосновеността на Алексей Навални и трябва да вземат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

 

Резолюцията също така осъжда разкритието, че руските разузнавателни служби стоят зад експлозията на склад за оръжие във Врбетице, Чехия, през 2014 г., при което двама чешки граждани са били убити. Евродепутатите изразяват своята дълбока солидарност с хората и властите на Чехия, както и твърдата си подкрепа за страната в последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолството от двете страни.

 

Текстът също така недвусмислено заявява, че "същите агенти на ГРУ" от руската военна разузнавателна служба, които са "замесени в експлозията на склада с боеприпаси в Чехия, са отговорни и за опита за убийство" в Солсбъри, Англия, на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, използвайки "Новичок". Той отбелязва, че агентите на ГРУ са обвинени и в опит за убийство на Емилиян Гебрев, българския собственик на оръжеен завод, и други хора в България през 2015 г., използвайки вещество, подобно на "Новичок".

 

"Русия не сътрудничи при разследването на тези престъпления, извършени на територията на Европейския съюз" и "подслонява ключови заподозрени", се казва в съобщението. Резолюцията беше приветствана от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който я нарече стабилна. "Това са сигнали, които Украйна поиска, ясно показващи на Русия възможната цена за разширяване на агресията ѝ", написа той в Туитър.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени