ЕП ще обсъжда петиция за незабавно приемане на България в Шенген

Петицията беше първата инициатива на Консервативния институт, основан пред месец. Негов директор е д-р Нено Димов

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: Zonanews

Петицията за приемането на България в Шенген, внесена от българския Консервативен институт, ще бъде обсъдена на 18 юли в Брюксел, съобщиха инициаторите на петицията. Секретариатът на Комисията по петициите в Европейския парламент покани авторите да представят документа и да участват в обсъждането. 

 

Петицията "България трябва да получи равностойно отношение за Шенген" беше изпратена до Европейския парламент в отговор на отказа на Брюксел да приеме България и Румъния в безвизовото пространство от 1 януари 2023 г. Против присъединяването гласуваха Австрия и Нидерландия. 

 

Консервативният институт настоява за незабавни действия за приемането на страната в Шенгенското пространство и припомня, че ЕС вече е дал поредица от положителни оценки за готовността на България, последната от които е от 2011 г.  

 

"Повече от десетилетие по-късно обаче Съветът още не е успял да приеме позиция, която трябваше да бъде просто формалност", припомнят авторите на петицията и подчертават, че към България се прилага двоен стандарт. 

 

Прокарването на изкуствени разделителни линии, неаргументираното отлагане на безалтернативни решения, а в определени случай директното потъпкване на основополагащи европейски принципи рушат доверието в Обединена Европа. Това помага особено на руската хибридна война, която съпътства военните й действия в Украйна. От висотата на политическите решения днес зависи бъдещето на съюза.  

 

Петицията беше първата инициатива на Консервативния институт, основан пред месец. Негов директор е д-р Нено Димов. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени