ЕП ще приветства участието и усилията на Турция за прекратяването на войната

Заради липсата на усилия за повишаване на демокрацията, преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са в застой от 2018 година

Европейският парламент
Европейският парламент Източник: ЕП

Европейският парламент ще обсъди тази вечер доклад за Турция, сочи дневният ред за седмичната сесия на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА.

 

Очаква се ЕП да приветства участието на Турция и усилието й войната на Русия в Украйна да бъде прекратена. В съобщението се казва, че е изключително важно ЕС и Турция да си сътрудничат в областта на външната политика.

 

Напоследък отношенията между ЕС и Турция отбелязват леко подобрение, но продължава влошаването на основните права и върховенството на закона в страната, се посочва в доклада.

 

Заради липсата на усилия за повишаване на демокрацията, преговорите за присъединяването на Турция към ЕС са в застой от 2018 г., се отчита в документа, който ще бъде гласуван утре.

 

Във вторник ЕП ще обсъди дълбоките и дълготрайни геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна. Евродепутатите ще разискват необходимостта от укрепване на отбранителните способности, намаляване на енергийните зависимости и изграждане на поустойчива европейска икономика.

 

Също утре и в сряда ЕП ще обсъди и приеме становището си за предстоящите преговори за постигане на целите за опазване на околната среда - намаляване на замърсяващите газове с поне 55 на сто до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. и цялостното им отпадане до 2050 година.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени