ЕП свали имунитета на гръцкия евродепутат Ева Кайли

Тя е обвинена в неправомерно изразходване на публични средства в размер между 120 000 и 150 000 евро

Ева Кайли
Ева Кайли Източник: Twitter

Европейският парламент сне имунитета на бившият заместник-председател на институцията Ева Кайли, с което проправи път за по-нататъшното разследване на предполагаемото ѝ участие във финансова измама за 150 000 евро през 2015 г., предаде Ройтерс. 

 

Делото за измама не е свързано с корупционния скандал, станал известен като "Катаргейт", в който Кайли също е замесена.  В доклада, който бе подложен на гласуване, се посочва, че Кайли е обвинена в неправомерно изразходване на публични средства в размер между 120 000 и 150 000 евро.

 

Съгласно гръцкото законодателство, ако бъде призната за виновна, тя може да получи между 5 и 15 години затвор, предаде БТА. Офисът на нейния адвокат Спирос Папас не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар.

 

Преди гласуването на ЕП обаче защитникът ѝ заяви пред изданието "Политико", че ще предприеме съответните правни действия, ако имунитетът на Кайли бъде снет. Папас определи твърденията, че клиентката му може да влезе в затвора, като "доста преждевременни и неоснователни на този етап".   

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени