Ердоган даде началото на изграждането на водния канал "Истанбул"

Каналът ще бъде с дължина 45 километра, с дълбочина малко над 20 метра и минимална широчина 275 метра

Ердоган даде началото на изграждането на водния канал Истанбул
Ердоган даде началото на изграждането на водния канал Истанбул Източник: Twitter

Турският президент Реджеп Ердоган даде началото на изграждането на водния канал "Истанбул", който ще осигури втори проход за корабите между Черно и Мраморно море. Съоръжението ще преминава през западната част на град Истанбул, като се очаква да облекчи интензивния трафик през Босфора и да снижи риска от катастрофи. Ердоган определи началото на строителството като "нова страница в развитието на Турция" и подчерта: "Разглеждаме Канал "Истанбул" като проект, който ще осигури бъдещето на (град) Истанбул".

 

Маршрутът на водния път е най-оптималният и е избран от 5 възможни варианта. Според разчетите корабоплаването през канал "Истанбул" ще бъде 13 пъти по-безопасно, отколкото през Босфора. Турският президент посочи, че в момента през пролива преминават средно по 45 хиляди плавателни съда годишно при капацитет за безопасно преминаване от 25 хиляди.

 

Церемонията започна с полагането на основите на моста Сазлъдере - един от шестте мостове над бъдещата водна артерия. Каналът ще бъде с дължина 45 километра, с дълбочина малко над 20 метра и минимална широчина 275 метра. Проектът се оценява около 10 милиарда долара. Критиците изтъкват, че каналът ще причини вреди на околната среда.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени