Ердоган и Байдън се договориха за създаването на общ механизъм за развитие на двустранните отношения

Лидерите са обсъдили и партньорството в рамките на НАТО

Ердоган и Байдън
Ердоган и Байдън Източник: Anadolu Agency
Президентите на Турция и САЩ Реджеп Ердоган и Джо Байдън се договориха днес за създаването на общ механизъм за подобряване и развитие на двустранните отношения, предадоха световните агенции и турските медии. Двамата лидери разговаряха в Рим в рамките на Срещата на върха на Г-20.  Двустранната среща продължи 1 час и десет минути, информира Анадолската агенция. Срещата между Ердоган и Байдън премина в изключително позитивна атмосфера, каза високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс. 
 
Още преди началото на разговорите Джо Байдън заяви пред журналисти, че "се планира една добра среща". Двамата президенти са обсъдили стъпките, които трябва да бъдат предприети с цел увеличаване на двустранния стокообмен, посочи турският представител. 
 
Лидерите са обсъдили и партньорството в рамките на НАТО. Те са изразили задоволство от взаимните стъпки, предприемани по отношение на борбата с изменението на климата. Според източник от американската делегация двамата са говорили за турската заявка да купи изтребители Ф-16 и за спазването на правата на човека в Турция. Байдън е посочил, че заявката на Турция за изтребителите Ф-16 трябва да мине през съответна процедура в САЩ, информира Ройтерс, цитирана от БТА.
 
По време на срещата президентът на САЩ е изразил безпокойството си от факта, че Турция разполага с руските зенитно-ракетни системи С-400, се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на Белия дом. Американският президент потвърди партньорството на двете страни в сферата на отбраната и значението на Турция като съюзник в НАТО, но изрази безпокойството на САЩ заради факта, че Турция разполага с руските системи С-400, се казва в съобщението.
 
 В отговор на купуването от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35. В изявлението на Белия дом е посочено още, че Байдън е изразил стремежа си към сътрудничество между двете двете страни и ефективно разрешаване на съществуващите разногласия. 
 
Байдън и Ердоган са обсъдили също ситуацията в Сирия, Либия, Афганистан, Източното Средиземноморие. На срещата, състояла се при закрити врата, присъства и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Срещата се разглежда като важна стъпка в усилията за преодоляването на разногласията между Анкара и Вашингтон.
 
Обтегнатите отношения между Вашингтон и Анкара се влошиха допълнително, след като този месец Ердоган заплаши да изгони от Турция американския посланик и дипломатическите представители на други страни, защото са призовавали да бъде освободен от затвора филантропът Осман Кавала. Впоследствие Ердоган оттегли заканата си=

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени