Ердоган назначи за министър на правосъдието Бекир Боздаг на мястото на подалия оставка Абдулхамит Гюл

Също така смени шефа на Турския статистически институт

Бекир Боздаг
Бекир Боздаг Източник: Twitter

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Бекир Боздаг, член на управляващата Партия на справедливостта и развитието за министър на правосъдието, а също така смени шефа на Турския статистически институт, съобщи Ройтерс, позовавайки се на турския Държавен вестник.

 

56-годишният Боздаг бе министър на правосъдието в периода 2013-2015г. и 2015-2017 г. Той бе и вицепремиер до 2018 година, преди постът да бъде премахнат като част от конституционните промени, които дадоха на Ердоган големи изпълнителни правомощия. Засега е известно, че бившият министър на правосъдието Абдулхамит Гюл е подал оставка, но не се посочват причините за това.

 

Иван Гешев и Абдулхамит Гюл
Иван Гешев и Абдулхамит Гюл Източник: ПРБ

Благодаря на нашия президент Ердоган, че възлага поста на министър на правосъдието на мен. Нека Бог да ни помага, написа днес Боздаг в Туитър. Ердоган отстрани от длъжност Саит Ердал Динчер като председател на Турския статистически институт (TUIK) по-малко от година след назначаването му и назначи Ерхан Четинкая на мястото му.

 

Опозиционни партии и критици обвиняват TUIK, че се намесва в официалните данни като инфлацията по политически причини. Институтът отхвърли тези твърдения, но анализатори започнаха да правят алтернативни изчисления на инфлацията. Изпаднала във валутна криза, Турция е ударена от повишаваща се инфлация, която се очаква да достигне 20-годишно рекордно ниво от 47 процента през януари, отбелязва БТА.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени