Ердоган обвини Запада и отказа Турция да поеме нова мигрантска вълна

Турция е разположила допълнителни подкрепления на източната си граница с Иран и се очаква да бъдат приложени нови мерки

Реджеб Тайп Ердоган пред Общото събрание на ООН
Реджеб Тайп Ердоган пред Общото събрание на ООН Източник: Tanea

Президентът Реджеп Ердоган заяви на Общото събрание на ООН, че Турция не може да поеме тежестта на нова миграционна вълна. Притесненията в Турция нарастват поради евентуален скок на мигрантите от Афганистан. поради изтеглянето на САЩ след две десетилетия военно присъствие и последвалия скок от атаки на талибаните. Ердоган обвини Запада за налагането на решения, които игнорират реалността, съобщава Bulgaria ON AIR.


"За пореден път станахме свидетели как в Афганистан решения, които игнорират реалността и се сблъскват със социалната тъкан на хората, в крайна сметка се провалят. Афганистанският народ е принуден сам да се сблъска с последиците от нестабилността, която продължава повече от 40 години", каза той. По думите му Турция ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на афганистанския народ в момент на нужда.


Но Ердоган подчерта, че Турция няма да понесе отговорността за поредната миграционна вълна. "Като страна, която е спасила човешкото достойнство в Сирия, ние нямаме нито средства, нито търпение да се изправим пред нова миграционна вълна", настоя той и добави, че световните сили трябва да поемат собствените си отговорности при решаването на мигрантската криза.

 

Турция е разположила допълнителни подкрепления на източната си граница с Иран и се очаква да бъдат приложени нови мерки. Охраната на границите ще се поддържа от технологични системи, предаде БГНЕС. Както беше обявено наскоро, за да се гарантира безопасността и сигурността на турско-иранската граница, по цялата споделена граница ще бъде изградена 295-километрова стена.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени