Ердоган обяви от четвъртък "пълен локдаун" в Турция

Турция отбеляза 38 711 нови случая на заразяване и 353-ма починали за последното денонощие

Реджеп Тайип Ердоган
Реджеп Тайип Ердоган Източник: Twitter

Турция отново влиза в пълен национален локдаун заради високия брой заразени и починали от COVID-19. Затварянето ще бъде от 29 април и ще продължи до 17 май. Хората трябва да си останат по домовете, с изключение на пазаруване на стоки от първа необходимост и получаване на медицинска помощ. Между областите и градовете ще се пътува само с основателни причини и получаване на разрешение.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наложи пълен национален локдаун от 29 април до 17 май, в опит да ограничи ръста на новите инфекции и смъртните случаи от COVID-19. Хората трябва да си стоят по домовете, движението между градовете и окръзите ще бъде забранено, освен в редки случаи, училищата и детските градини също затварят. Турция отбеляза 38 711 нови случая на заразяване и 353-ма починали за последното денонощие, показват данни на здравното министерство.

 

Макар че тези числа са по-ниски от тези в средата на април, Турция е четвърта в света сред големите държави по най-нисок прираст на новите случаи на глава от населението. "Трябва да сведем броя на нашите случаи под 5000 на ден, и то когато Европа навлезе в период на облекчаване на рестрикциите. В противен случай ще се сблъскаме с тежки последствия във всяка област – от туризма до търговията и образованието. Затова затваряме всичко от 29 април, четвъртък, до 17 май", каза Реджеп Тайип Ердоган.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени