Ердоган очаква добивът на газ от новото находище в Черно море да започне от 2023 г.

Турция е силно зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран и на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган Източник: Pinterest

Турският президент Реджеп Ердоган обяви откриването на ново находище на природен газ в Черно море, от което Турция планира да започне добив през 2023 г., цитиран от световните агенции. Газовото находище се оценява с обем 135 милиарда кубични метра е било намерено от сондажния кораб "Фатих" в кладенеца "Амасра-1".

 

С това общият обем на откритите от Турция в този район в южната част на Черно море залежи на природен газ достигна 540 млрд. куб. м. Миналата година корабът "Фатих" вече намери там 405 млрд. куб. м. Турция планира да започне да добива на газ в района за вътрешното си потребление през 2023 г. и производството да достигне максималния си капацитет през 2027-2028 г. За целта ще е необходимо да бъде изградена съответната инфраструктура, включително газопровод с дължина поне 160 километра.

 

Турция има малко залежи на петрол и газ. Тя е силно зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран и на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, отбелязва Ройтерс. Миналата година Турция е внесла 48,1 млрд. куб. м газ - ръст от 6 процента спрямо предходната 2019 г. Около една трета от това количество е било доставено от Русия. Турция освен това прави сондажи в Средиземно море. Нейните операции в спорни води засилиха напрежението с Гърция и Кипър.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени